Stemstoornissen

Onze stem is het mechanisme bij uitstek dat we gebruiken om te communiceren. De structuren die instaan voor het maken van ons stemgeluid, de stembanden of stemplooien zijn echter heel kwetsbaar. Indien er problemen optreden met het stemapparaat, is het belangrijk dit tijdig te laten onderzoeken door een neus-, keel-, en oorarts. De langdurige aanwezigheid van een stemprobleem kan er namelijk voor zorgen dat dit probleem verder uitgroeit tot een stemstoornis.

Stemstoornissen komen voor bij jong en oud en kunnen zowel een organische (letsel) als een functionele oorzaak hebben. Stempatiënten hebben vaak klachten zoals heesheid, stemvermoeidheid, stemverlies, gespannen stemgeving, stembreuken, trillende stem, pijn in keel, kortademigheid, het gevoel dat er iets in de keel zit,...

Een van de meest voorkomende stemstoornissen zijn stembandknobbeltjes. Andere stemstoornissen zijn stembandpoliepen, stembandcystes, stembandverlamming, stembandtumor,…

Voor elk stemprobleem moet de behandeling afgestemd worden op de individuele patiënt. Naast ontspannings-, ademhalings- en stemoefeningen wordt ook aandacht besteed aan de zorg voor een gezonde stem (stemhygiëne).